pátek 1. února 2013

Arašídové máslo?!


Ať si mamka či sestra říkají co chtějí, neměla jsem nikdy arašídové máslo. Nebo si to prostě nepamatuji! Pořád jsem si říkala, že bych to mohla někdy zkusit, ale nikdy jsem se v obchodě nevyhecovala abych ho koupila. Až nadešel čas a na YT channelu Jamieho Olivera jedni z hostů udělali naprosto úžasně vypadající sušenky z arašídového másla a... slaných chipsů. Ano, přesně vím jak se teď tváříte, kombinace znechucení a překvapení - tvářila jsem se úplně stejně.
Nicméně! Očividně nesmíte vše hned zavrhnout, řekla jsem si, že to udělám z poloviční dávky a uvidím, maximálně to nebude k jídlu - žádná novinka ohledně mých kulinářských pokusů.
Tak jsem den před tím skočila do krámu (v rámci výletu do centra jsem si rovnou skočila do obchodu) a koupila to magické arašídové máslo a ostatní ingredience co jsem doma neměla.
A jak teda to arašídové máslo chutná?
Divně.
Ochutnala jsem na špičku lžičky a unesená jsem z toho tedy nebyla, fakt ne. Když si jej pak na něco namažete, je to o něco lepší, ale že bych z toho padala na zadnici, to se říct nedá. Stále jsem však neztrácela naději ohledně sušenek.
Tak jsem si udělala těsto (V receptu je uvedeno self raising flour - zde sehnatelné jen v obchodech, které dovážejí jídlo z UK za ne moc pěknou cenu, ale obejdete se naprosto bez ní - přidejte navíc špetku soli a možná o trochu víc kypřícího prášku, než je v receptu. Nebo si vyrobte vlastní - jde jen o smíchání mouky, soli a kypřícího prášku, recept na něj se dá snadno najít na internetu.) a jak jsem ke konci přimíchala ty chipsy, neodolala jsem a trochu těsta ochutnala.V tu chvilku jsem zalitovala, že dělám jen poloviční dávku. Sůl z chipsů byla v těstu sotva cítit a vzhledem k tomu, že se používá arašádové máslo s kousky a jsou tam i chipsy, bylo trochu křupavé.
Nahodila jsem první plech (ani nebylo třeba nakonec dělat velké mezery mezi jednotlivými kopečky těsta jak se normálně u sušenek musí dělat) a pekla 12 minut z jedné strany jak bylo v receptu, ale ještě jsem plech otočila a nechala ho na 2-3 minutky dopékat.
Polila čokoládou a teda, můžu říct, že když to máslo jako takové je nic moc, aspoň to použiji na pečení těch sušenek. Nejsem fanda kombinací sladko-slané, ale tyhle jsou fakt super.
Aby ne, když tam jsou jen samé ne příliš zdravé věci :D.

Výsledné sušenky:                                                                                    Recept:

4 komentáře:

  1. Mně to nepřijde divné, arašídové máslo není moc sladké. :) Ale taky mi nechutná. Chutná mi nugeta, která je taky z arašíd a ta sladká je. Z té bych sušenky s chipsy rozhodně nedělala. 8-DDD

    No, a jaká je teda ta výsledná chuť? Je to slané? :))

    OdpovědětVymazat
  2. Není to ani vyloženě sladké, ale ani slané. Prostě si kousneš a sem tam ti něco zakřupe :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Zkus si na pánev hodit trochu brokolice a mrkve a pak k tomu přidej to arašídové máslo, zamíchat s nudlemi a je to báječná rychlá večeře...

    OdpovědětVymazat
  4. To zní zajímavě, ale nejsem zrovna brokolice pozitivní :D.

    OdpovědětVymazat